Vaje za odrasle

Vodene vaje za odrasle

Pot k čuječnosti za odrasle

Pokončna drža, dobra drža

Vzdrževati ravnovesje mišično-skeletnega aparata je enako pomembno kot privzgojiti redno ustno higieno. O slednji se ne sprašujemo več. Kaj pa o pravilni drži doma in na delovnem mestu? Tako za zaposlene kot delodajalce je bistvenega pomena ozavestiti vsakodnevno pravilno držo ter razumeti njen izreden vpliv na naše počutje in storilnost. 

Nevroznanost dokazuje, da je pokončna drža zelo dinamično stanje telesa in duha znotraj nas. Ves čas niha okrog ravnovesja. Prožne pokončnosti se je potrebno ozavestiti, opazovati, sprejemati in se je naučiti pravilno spreminjati (veščina). Navzven pa je pokončnost nevtralno stanje in izhodišče za asertivno* delovanje ter povezovanje z okolico.Ste pripravljeni na bojše počutje celotne ekipe in še boljše delovne rezultate?
image-and quote-right-empty
pokoncna_drza_quote

*Asertivnost pomeni način vedenja, mišljenja in komuniciranja, pri katerem tako na besednem kot telesnem nivoju jasno in odločno izražamo svoje potrebe, čustva, želje in mnenja na način, ki je spoštljiv tako do nas kot tudi do sogovornika. Asertivnost pomeni tudi zmožnost izbiranja in spreminjanja svojega vedenja. (vir: Maja Koren Kocijančič)

Dnevno si vzemite 2 krat po 10 minut. Izberite vajo, ki vas tisti trenutek najboj nagovarja. Prisluhnite telesu, saj ima za vas odgovor na vsako vprašanje. Vrnite mu zdravje in skrb. Tudi skrb za pokončno držo.

Ob vsaki vaji si podarite:

Dotik

čutenje

Vdih & izdih

umirjanje

Usmerjeno gibanje

kinestetika

1.Obseg

Program "Pokončna drža- dobra drža" obsega izvajanje 10. vaj za krepitev in ozaveščanje psihofizične pokončnosti. Vaje izvajamo delno stoje, delno sede. Primerne so za izvedbo ob pisalni mizi delno sede delno stoje. So sicer preproste vaje, vendar je za njihovo uspešnost ključnega pomena pravilna izvedba, ki temelji na razumevanju ter vsakodnevno izvajanje.

2.Namen

Higiena pokončnosti je potrebna pred kakršnokoli rekreacijo. Tema programa je kreacija zdrave celostne pokončnosti.

To so minute za opazovanje samega sebe tako telesno (Kje in kaj boli? Kaj je napeto? Kako so moje oči?...) kot čustveno (pomanjkanje elana, utrujenost, stiska, jeza, tesnoba, strah, sram, …). Lega telesa pogojuje čustveni odziv in duševno stanje, ki vpliva na lego telesa. Posameznik v programu opazuje, zaznava, sprejema in se vsakodnevno spreminja na bolje. Namenjen je sproščanju napetosti in krepitvi mišičnoskeletnega aparata, volje in dobrega razpoloženja.

3.Časovna zahtevnost

Časovna shema uvajanja programa v vaše podjetje je sledeča:

 • Predstavitev programa za cel kolektiv, s izvajanjem vaj (v živo)- 1h. Po informativnem srečanju se v podjetju odločite ali želite program uvesti ter opredelite osebo, ki bo skrbnik programa.
 • Podjetje pošlje zaposlenega na 16h izobraževanje za skrbnika (natančnejši opis glej v programu za šole).
 • Vaje uvajamo osebno na delovišču, 20 min. na zaposlenega, vsakih 14 dni (v živo).
 • Po uvedbi prevzame skrb za pomoč pri izvajanju skrbnik v podjetju, ki tudi naslavlja težave in vprašanja na nas, o časovni angažiranosti se predhodno dogovori z vodstvom.
 • Po 4.mesecih sledi »follow up« - skupinsko 2h (v živo ali online)
 • Po 9. mesecih sledi individualni »follow up« (20 min.na zaposlenega, pravilna izvedba in pot k čuječnosti - v živo).
 • Po 18. mesecih sledi ocena programa ter predlogi za prilagoditve - skupinsko 2h (v živo ali online).

4.Gradivo

Zaposleni ima dostop do video posnetkov vaj in ima na delovišče naloženo aplikacijo, ki zazna število odpiranj vaj (orientacijsko sledenje številu ponovitev vaj). Ta ga dnevno tudi povabi k izvajanju. Seveda nam je vsem v interesu, da ugotovimo kje so potrebne spremembe, bodisi v vsebini ali pristopu. Želim, da bi prav vsak posameznik našel svojih 10 minut v času delovnika, ki bi jih lahko posvetil notranjemu urejanju in krepitvi veselja do življenja in dela.

5.Pogoji za uspeh

Vaj je na spletu milijon 🙂 naše vaje ne pomenijo kaj dosti, če za njimi ne stoji živ človek, ki v njih verjame in jih z veseljem uvaja ter sistem: vodstvo in zdravstveni delavec, ki omogočamo vztrajanje pri uvedbi in s tem učinkovitost programa, predvsem pa psihofizične pokončnosti. Naj vam bo učenje in izvajanje vaj v veselje in lajšanje vsakdana. 

6.Cena

 • Predstavitev programa: 90 min., 650€.      
 • Šola za skrbnika programa v podjetju: 16 ur (4 x 4 ure), 200€/osebo.
 • Individualno uvajanje vaj na delovnem mestu 
 • Follow up: Saše Staparski Dobravec dr. med., spec. 70€/uro. Druga izvajalka (fizioterapevtka) 65€/uro.

K cenam je potrebno dodati DDV in potne stroške.

01

Kako sodelovati?

Zdravje in dobro počutje sta najboljša naložba. Naložba v bodoče pokončne generacije ljudi. Hvaležni vam bodo.

02

Gradivo za sodelujoče

Vstopite na čudovito popotovanje skozi vaje za zdravo, pokončno držo.